Menü
 
Óra
 
Misszióink

Encs 

Homrogd

Felsővadász-Gadna (feltöltés alatt)

Felsőregmec (feltöltés alatt)

Miskolc (feltöltés alatt)

Ózd(feltöltés alatt)

Rakaca

Rakacaszend

Sajópetri

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kereső

Cigany-misszio www
 
 
Rakacaszend

Ifjúsági pont Rakacán és Rakacaszenden

 

A Miskolci Apostoli Exarchátus fenntartásában tanoda jellegű szolgáltatás kezdődött 2013 szeptemberében Rakacán és Rakacaszenden. Atanáz püspök atya szeptember 16-án megnyitotta az ifjúsági pontokat és megáldotta a resztvevőket.

A rakacaszendi Istenszülő Oltalma Ifjúsági Pontban 10 fő, a rakacai Paraklisz Ifjúsági Pontban 30 fő hátrányos helyzetű és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek és fiatal fejlesztése, felzárkóztatása történik.

A program keretében különös figyelmet fordítunk a képességek kibontakoztatására, az irányított szabadidő eltöltésére, a társadalmilag elfogadott értékrend átadására. Segítséget szeretnénk nyújtani a mindennapi életben való eligazodáshoz, a szükséges képességek kifejlődéséhez.

A tanoda jellegű szolgáltatás a „Komplex program megvalósítása a gyermekszegénység ellen az Edelényi Kistérségben TAMOP-5.2.3.A-12/1-2012-0012 az Edelényi Kistérség Többcélú Társulása pályázat” keretében valósul meg.

 

 

Betlehemezés Rakacaszenden

 

2013 karácsonyán újra feltűnt egy régi, már-már elfelejtett hagyomány Rakacaszenden, a betlehemezés. Az idén ősszel indult tanoda 10 gyermeke tanulta meg a szöveget és készítette el a jelmezeket.

Sajnos, a régi szendi betlehem szövegét már nem sikerült megtalálni, így a baskói és a szentjakabi szöveg felhasználásával készítettünk egy újat.

 

A betlehemesek már vigília délutánján nyakukba vették a falut és vitték az örömhírt a házakhoz, hogy megszületett a Messiás. Rakacaszenden karácsony napján is folytatták a betlehemjárást, majd 26-án, karácsony második napján Meszesen és Szalonnán adták elő műsorukat a templomban a Szentliturgia végén.

 

Mára a szendi emberek kicsit elszoktak ettől a szép hagyománytól, de 24 helyre így is örömmel engedték be őket. Mindezt abban a reményben tették, hogy – bár hosszú idő után idén volt először–, jövőre megint előveszik a gyerekek a maskarát és a szívet melengető karácsonyi énekeket és viszik a Megváltó születésének örömhírét.

 

 

Családi nap

A rakacai Paraklisz Ifjúsági Pontban Szent Miklós nap előestéjén családi napot tartottunk. Az összejövetelre meghívtuk a szülőket, valamint a helyi iskola pedagógusait és tanulóit. A rendezvény imaórával kezdődött a görögkatolikus templomban, majd a gyerekek Szent Miklós püspök tiszteletére műsort adtak elő. Ezután a Paraklisz Házban citera és kézműves bemutató foglalkozásokra került sor. A szülők örömmel fogadták a kedves énekeket és rácsodáltak a gyermekeik által készített kézműves alkotásokra. A beszélgetések során mélyebb betekintést nyerhettek az ifjúsági pont munkájába.

 

 

Karácsonyvárás

 

A téli szünet előtti utolsó foglalkozási nap 2013. december 21-re esett. A délután a karácsonyi készülődés jegyében zajlott. Amíg a lányok pogácsát sütöttek, a fiúk az exarchátustól ajándékba kapott csocsóval játszottak és a számítógépes programokkal ismerkedtek. A gyerekek örömmel gyakorolták a citerával kísért kántálási énekeket. A délután további részét a karácsonnyal kapcsolatos játékos vetélkedő töltötte ki.

 

Püspöki látogatás a rakacai Paraklisz Ifjúsági Pontban

2014. január 28-án ünnep volt Rakacán. Atanáz püspök atya meglátogatta az ifjúsági pont kis közösségét. 

A munkatársak és a fiatalok is szeretettel várták és üdvözölték a magas rangú vendéget. Püspök atya nem érkezett üres kézzel, finom édességgel kedveskedett a gyerekeknek. Ima és közös ének után került sor a januári születésnaposok felköszöntésére és éltetésére. A kedves vendég megtekintette az otthonossá varázsolt Paraklisz házat és örömmel nézegette a gyerekek által készített kézműves munkákat.

A látogatás a rakacaszendi és a rakacai ifjúsági pontok munkatársainak lelki délutánjával folytatódott. Püspök atya beszélt a székelyföldi gyermekvédelmi intézményekben látottakról, és az exarchátus fenntartásában lévő gyermekvédelmi hálózatról. A továbbiakban a munkatársak beszámoltak az elmúlt időszak eseményeiről, eddigi tapasztalataikról és megfogalmazták a jövőbeni elképzeléseiket.

 

Jó volt együtt lenni, a találkozó lelki feltöltődést adott mindannyiunk számára.

 

 

Budapesten jártak a rakacaszendi iskolások és tanodások

 

2014. május 9-én reggel 6-kor útra kelt a rakacaszendi gyerekek csapata Budapestre.

Pesten csatlakozott hozzánk egy cursillós idegenvezető, Szocsik Gábor személyében, aki nagyon izgalmas, külön gyerekeknek szóló idegenvezetést tartott a városnéző körtúránkon. Ezúton is köszönjük neki!

Utazásunk egyik célpontja a Csodák Palotája volt Budán, a Campus bevásárló-központban. Ez egy interaktív kiállítás, ahol rengeteg érdekes, tudományos háttéren alapuló játék áll a gyerekek rendelkezésére. Szerencsénkre pont beleszaladtunk egy 40 perces fizikai kísérleteket bemutató előadásba, amin még a lélegzetünk is elállt. Amikor például a -200 fokos folyékony nitrogénbe beleöntötték a +100 fokos forralt vizet, vagy amikor vezeték nélkül egy Tesla transzformátorral továbbítottak áramot neoncsőbe és az világított stb. Mindemellett maga a kiállítás is fantasztikus volt. Engem felnőttként teljesen lekötött, mert a játékok sok ügyességet és bátorságot is igényeltek.

Utána a Parlamentbe mentünk, ahol a Seuso kincseket néztük meg. Miután a nagyon szépen felújított Kossuth téren megpihentünk és elkészítettük a kihagyhatatlan szelfiket a facebookra, nekivágtunk a városnak. Kerestünk fagyizót, kávézót és bevettük a Lánchidat, amiről megcsodáltuk a Dunán úszó gyönyörű hajókat.

Fél 6-kor indultunk haza. A hangulat nagyon jó volt a buszon, főleg miután az egyik autós pihenőben a gyerekek unaloműzőként locsolóbulit rendeztek, és a nagy melegben össze-vissza pocsolták egymást vízzel.

Köszönjük a Nemzeti Kulturális Alapnak,  a Miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium  vezetőjének és munkatársainak  az út megszervezését, ami által létrejöhetett ez a kirándulás. Ennek köszönhető, hogy a gyerekek láthatták szépülő fővárosunkat. Sokan közülük életükben először jártak Budapesten és reméljük, hogy nem utoljára.

 

 

Rakacai és rakacaszendi gyerekek táborozása

 

A Miskolci Apostoli Exarchátus fenntartásában működő rakacai és rakacaszendi ifjúsági pontok diákjai táboroztak Miskolctapolcán 2014 júliusában.


A program célja az volt, hogy a leghátrányosabb helyzetű településeken élő fiatalok megismerjék Miskolc és környéke szép tájait, kulturált körülmények között tapasztalják meg az együttműködés fontosságát, szerezzenek olyan élményeket, amelyek későbbi emlékeikben a gyermekkor boldog pillanatait juttatják eszükbe.

A táborozóknak ez volt az első olyan utazásuk, amikor távol voltak a családjuktól, nem otthon hajtották álomra a fejüket. Ezért is volt különleges ez a táborozás. A szálláshelyre való megérkezés után, a szobákat hamar birtokba vették új lakóik. Sok szórakoztató programban volt részük: az első nagy kaland a vízibiciklizés volt, ezután a bobpályán való lesiklást próbálták ki. Nagyon élvezték az óriás játszótér nyújtotta lehetőségeket. Az Európában egyedülálló Barlangfürdőben felejthetetlen órákat töltöttek el. Izgalmas volt a csónakázó tó körüli útvonalon az éjszakai akadályverseny. Minden nap további közös játékok, kézműves-foglalkozások színesítették a programot. A változatos, finom ellátás kedvére való volt minden táborozónak.

Hazautazás előtt Atanáz püspök atya fogadta a csoportot az exarchátus székházának kápolnájában, ahol felemelő volt a közös imádság. A Miskolc-Belvárosi, Nagyboldogasszonyról nevezett székesegyház megtekintése után kellemesen elfáradva, élményekkel gazdagodva utaztak haza.

A tábor a Miskolci Apostoli Exarchátus finanszírozásával és a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott Cigánymissziós Koordinációs és Kulturális Iroda kulturális rendezvényeinek, cigány hagyományőrző műhelyeinek, táborok megvalósítása című 4908/01748 pályázati azonosítószámú programsorozat részeként valósult meg.

 

 

 

Elsőáldozás Rakacaszenden

 

2014. augusztus 3-án jeles esemény volt Rakacaszendi Görögkatolikus Egyházközségben. Bár augusztusban szokatlan első áldozást tartani, mégis erős várakozás előzte meg az eseményt. 

A résztvevők napokkal előbb már sürögtek-forogtak a templomban. Kitakarítottunk, porszívóztunk, pókhálóztunk, minden zegzugát kifényesítettük a templomnak, hogy Atanáz püspök úr mindent rendben találjon.

Az elsőáldozók gyóntak, imádkoztak, készültek, hogy külsőleg és belsőleg is elkészüljenek. Tanulták a verseket, köszöntőket. Percről percre növekedett bennük a várakozás, hogy személyesen találkozhassanak és egyesülhessenek a Megváltóval.

Ma megtörtént. Eljött a várva várt alkalom. Láthatták, megízlelhették, milyen jó az Úr. András atya szolgált a Szent Liturgián, Püspök atya a csodálatos kenyérszaporítás eseménye kapcsán adott tanítást: Jézus azt mondja, bár nagy a tömeg, és ti kevesen vagytok, mégis Ti adjatok nekik enni.  Ti, akik hisztek Isten igéjében, egy olyan tömegnek, akik nyitott lélekkel, és elkötelezett ragaszkodással hallgatják a Megváltó tanításait.   Egyszerűek a szavak, a beszéd mégis felemelő. Útmutatása az első áldozókhoz, és a felnőttekhez egyformán szól. Tele a világ szegényekkel  és elesettekkel, és nekünk kell nekik enni adnunk. A tömeg jóllakhatott, de csak azért, mert követték Jézust. Akarták Jézust hallgatni. A mai emberek csak a kenyeret várják, de úgy, hogy nem mennek el a templomba… 

Az idősebb korosztálytól szépen intonált, dallamos énekeket hallottam. Együtt volt a falu, vagyis közösen ünnepeltük meg, hogy három új taggal bővült az Úr feltámadását ünneplők gyülekezete.

Püspök úr az elsőáldozás után meghallgatta a köszöntőket, amelyet az ünnepeltek adtak elő, majd a szomszédos iskolában rövid agapén vett részt. Nekem, mint kívülállónak, nagyon tetszett a hívek összetartása, és a közös munka öröme.  Öröm volt látni az elsőáldozók várakozását, majd átszellemült örömét, és nagyszerű volt Püspök atya mindenkihez szóló, megfontolt, az összefüggéseket feltáró bibliamagyarázata.

Köszönöm, hogy itt lehettem Veletek, és megosztottátok az örömötöket Velünk!

 

 

Nem csupán egy tábor volt....

 

2014. augusztus 17-19 között Aggteleken a Cseppkő Hotelben töltöttünk el néhány napot 30 gyermekkel és  kísérőikkel az integrációs tábor keretében.

A résztvevő nehéz sorsú gyermekeknek jó lehetőség nyílott arra, hogy otthonról kimozduljanak és más egyházközség gyermekeivel megismerkedjenek. A rakacai és rakacaszendi gyermekekkel közösséget alkotva igyekeztünk egymást megismerni és az alkalmazkodás szabályait előtérbe helyezni.

A táborozás célja az volt, hogy elősegítse a roma gyermekek integrációját, hogy olyan mintát nyújtson számukra, ami az együttélés szabályait tükrözi. A tábor során sikerült olyan lehetőségeket biztosítanunk, amelyben iránymutatást kaptak az életvezetésükhöz, például az esti ima, önismereti előadás, vagy az imádsággal való ismerkedés, mint közösségi erőforrás. Mint gyakorló lelkipásztorok a személyes beszélgetéssel próbáltuk őket hozzásegíteni a jó és a biztos döntéshez. A szállodai és éttermi környezet olyan viselkedési formát mutatott meg számukra, amelyek erősítik, hogy más identitású közösségekbe is befogadást nyerjenek. A gyakorlati foglalkozásokkal, akár a cseppkőbarlangba való túra alkalmával nemcsak esztétikai és vizuális élmény érte őket, hanem a mese birodalmába is barangolást tettünk. A kézművességgel elsősorban textilfeldolgozással (melyekből virágokat készítettek) felkeltettük azt a motivációt, hogy otthonukban is édesanyjukkal ugyanezt tegyék. A wellness és a fürdő használata egy különleges szabályértelmezési lehetőséget adott, nem beszélve arról a gyermekélményről, amelyről még sokáig fognak beszélni. Néhány gyermekkel teniszezni tanultunk, másokkal fociztunk, hiszen a sportnak szabályai olyan szabadságot biztosítanak az ember számára, amelyben kiismerheti és fejlesztheti önmagát. Az esti bowling, biliárd, csocsó pedig különleges élményeket generált bennünk. A táborban lévő gyermekek kiválogatása mögött egy kis jutalmazás szándéka is volt. Nemcsak a rászorultság dominált, hanem a tanév során jelentős fejlődést mutató, szorgalmasan tanuló, vagy a közösségi élethez való ragaszkodásban példát mutató tanulók kerültek kiválasztásra. 

A tábor szervezése előtt sokkal kevesebb programot szerettünk volna megvalósítani, de az újabb lehetőségek és igények szerencsésen összetalálkoztak, és mindnyájuk  vallásos életének elmélyülését és személyiségük megerősödését segítette. Megtanultuk, hogy felelősek vagyunk a tetteinkért, ezeknek következménye van, amit vállalnunk kell.

A szervezők a saját részükről sikeresnek tartották a tábort, és jó ötletnek bizonyult, hogy több közösséget összefogva, együtt valósítsuk meg ezt a szép eseményt. 

 

Szent Miklós ünnepe Rakacaszenden

A Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda Rakacaszendi Tagintézményében a gyerekek minden évben versekkel és dalokkal kedveskednek a Mikulásnak. Az óvodások és iskolások életkoruknak és érdeklődésüknek megfelelően különböző hosszúságú és nehézségű verseket kaptak. A felkészülés ideje alatt megfigyeltük már máskor is, hogy meglepő módon a Szent Miklós ünnepére választott verseket valahogy mindig könnyebb megtanulni, mint bármelyik másikat.

Nagy izgalommal várták a gyerekek ezt a napot, igyekeztek fegyelmezettebben viselkedni, mint máskor. Hogy ezt konkrétabbá és megvalósíthatóvá tegyük, a reggeli ima után feladatokat kaptak a gyerekek: aznap segíteni valamelyik társának, felvidítani valakit, csendesebbnek lenni, mint addig... Délutánonként büszkén mondták, ha sikerült úgy tenni. Az óvodások mosolygós vagy szomorú arcot kaptak a magatartás-táblájukra, így lemérhették, mennyire sikerült jónak lenni.

Lelkesen rajzoltak és barkácsoltak Orsi néni és Ildikó néni vezetésével, hogy szép, díszes legyen az intézményünk.

December 5-én 11 órára vártuk a Mikulást, akivel egy ritka és kedves vendég is érkezett Szocska Antal Ábel első helynök atya személyében. A gyerekek igencsak megilletődtek. Ahogy az óvodások az óvó néni vezetésével belekezdtek a műsorukba, lassan fel is oldódtak. Kíváncsian nézték a Mikulás bácsit, tetszenek-e neki a versek. A szülők is biztató szemekkel nézték gyermekeiket, majdnem mindenkinek eljött az édesanyja vagy az édesapja.

Az iskolásokkal közös éneklés után a "nagyok", az alsó tagozatos diákok verscsokra következett.

Ezután végre eljött a csomagok osztásának ideje. A Mikulás mindenkihez szólt néhány szót, dicsért és dorgált is, s a csomag mellé virgácsot is adott.

A boldog csomagtulajdonosokhoz Ábel atya intézett néhány megszívlelendő szót, amit komoly bólogatás fogadott. Reméljük, sikerül a jóra való szándékot tettekre váltani.

Ezen a napon az iskolásokra még egy újabb élmény várt: elutaztunk Edelénybe, hogy az anyaintézménnyel közösen vegyünk részt a templomban a szertartáson. A közös imádságokat követően  Atanáz püspök atya átadta a Miskolci Apostoli Exarchátus csomagját a gyerekeknek, akik ajándékokkal és élményekkel telve térhettek haza szülőfalujukba.

Köszönjük a fenntartónk gondoskodását!

 

 

 
Pályázatok

EFOP-1.3.7-17-2017-00253"Értékünk a közösségünk"

A szerződött támogatás összege: 47.934.400 Ft. A támogatás mértéke: 100 %. A a projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. 08. 31.

 

 
Ajánlott oldalak

Görögkatolikus Metropólia

KRSZH

gorogkatolikuskoli.hu

VAtikáni Rádió

Magyar Kurir

ciganypasztoracio.hu

 
GALÉRIA
 
Eseménynaptár
 

Laza autós túrák, túratervek: LATURA.... Látogass el a honlapomra és keress rajta szabadidõs programokat!    *****    Kérlek támogasd az ADVENTI rendezvényt. EKE bakszámlaszám: 11731025-20001405-00000000 /OTP Bank/. Hátrányos helyzetû....    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? www.kiftit.gportal.hu Életmód, egészség, fitnesz..www.kitfit.gp.hu    *****    Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...