Menü
 
Óra
 
Misszióink

Encs 

Homrogd

Felsővadász-Gadna (feltöltés alatt)

Felsőregmec (feltöltés alatt)

Miskolc (feltöltés alatt)

Ózd(feltöltés alatt)

Rakaca

Rakacaszend

Sajópetri

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kereső

Cigany-misszio www
 
 
Hírek
Hírek : Kétnapos búcsú és cigány előtalálkozó Rakacán

Kétnapos búcsú és cigány előtalálkozó Rakacán


A rakacai templom a környék legnagyobb és egyik legszebb temploma. Ezt a templomot már több Pápa is részesítette teljes búcsúban, mert a környék legnagyobb búcsújáró helye volt. A helyi lakosok őseik hagyományát követték, amikor újból két napos búcsút szerveztek, összehangolva a cigánymissziós bizottság által szervezett „előtalálkozóval”, mely a szeptemberi cigánybúcsúra hangolta a résztvevőket.

A program a régi gyakorlat szerint a szombat délelőtti gyóntatással és Szent Liturgiával kezdődött, melyre azért volt szükség, hogy a búcsúra hazaérkező leszármazottak és a helyi lakosok is a szentgyónásban megtisztulva tudjanak ünnepelni. Ennek végén most „tömeges” keresztelést is végeztek.

Délután Püspöki nagyvecsernyét végeztek lítiával.  A zsolozsma végén Atanáz Püspök atya hátára vette  Mária halotti leplét, és kezdetét vette a körmenet. A közel egy órás körmenet után ősi szokás szerint a hősök kápolnájában helyezték el a leplet.

A program a falu újonnan készült színpadán folytatódott a balajti cursillósok énekével és tanúságtételével. Egyszerű cigány emberek ők, akik a hit megtalálása által kegyelmi életet élnek már. Erről tettek hiteles tanúságot a színpad körül összesereglett, közel háromszáz embernek.

Műsoruk végén Atanáz Püspök atya tartott katekézist, de előtte bemutatta Polgári Bence atyát, akit parókusnak nevezett ki Rakacára.

Az estét a homrogdi egyházközség cigánykórusa folytatta. Először a gyerekek, majd a felnőttek énekeltek. Az istendicsőítést az énekükben profi szintre emelték. Érezhető volt rajtuk az összeszokottság, az egymás iránti szeretet és tolerancia. Mindenki csak csodálkozott, hogy az egyszerű homrogdi cigányemberek mire képesek. Persze nagy munka áll már mögöttük, mert november óta heti 2-3 alkalommal is próbáltak. Az énekszámok között Juhász Géza atya beszélt a hitről, annak megtalálásáról. Este tíz órakor a templomba mentek a hívek a virrasztásra. Elénekelték a Parakliszt Makkai László atya vezetésével, aki az evangélium felolvasása után arról beszélt, hogy  sokféleképpen lehet élni, de csak egyféleképpen érdemes: az Isten áldásával. Ezután gyertyás körmenetre indultak a templom körül, a körmeneti evangéliumok olvasásával. Ennek végén a templom előtti kőkeresztnél halotti megemlékezést végeztek az összes elhunytért. 

A reggeli püspöki utrenye keretében visszahozták Mária halotti leplét a hősök kápolnájából a templomba, és a hagyomány szerint a templomhajó Mária-oltárán helyezték el. Az utrenye után kezdődött a búcsúi Szent Liturgia, melyen Püspök atya prédikált.  A liturgia végén Atanáz püspök atya bejelentette, hogy egy elnyert pályázat lehetővé teszi a Rakacai templom felújítását.

 
Pályázatok

EFOP-1.3.7-17-2017-00253"Értékünk a közösségünk"

 

 
Ajánlott oldalak

Görögkatolikus Metropólia

KRSZH

gorogkatolikuskoli.hu

VAtikáni Rádió

Magyar Kurir

ciganypasztoracio.hu

 
GALÉRIA
 
Eseménynaptár
 

Visszatérjünk? Digimonweb!!!! A digimonok rád várnak, ha akarod! Szerkesztõtárs kerestetik! Barmilyen téma érdekel!!!    *****    &#9830;&#9830; CSAK EGY ÚJABB W A T T P A D TÖRTÉNET &#9830;&#9830; CSAK EGY ÚJABB WATTPAD TÖRTÉNET &#9830;&#9830; CSAK EGY ÚJABB WATTPAD TÖRTÉNET &#9830;&#983    *****    Tehervonat: 3:20 Hobo    *****    Kérlek szavazz az egyesületünk pályázatára. Köszönjük. EKE tagjai. Védd a méhet edd a mézet!    *****    Vár a csillagjövõ asztrológia portál, sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány, letöltések és megrendelések sokasága!!!!    *****    Én kicsi pónim: Varázslatos barátság | Az utolsó évad! | Én kicsi pónim: Varázslatos barátság | Az utolsó évad!    *****    Kérlek add szervezetünknek az adód 1%-át. Köszönjük. Egészségünkért & Környezetünkért Egyesület Pécs    *****    Születési horoszkóp, megrendelése esetén, ajándék elõrejelzés és ingyenes konzultáció. Keress meg, szeretettel várlak!!    *****    Közeledik a HÚSVÉT, ajándékozd meg barátaid, szeretteid, születési horoszkóppal,biotérképpel,párkapcsolati elemzéssel!!!    *****    *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉK +18 *** LECKÉ    *****    Március 30-ig várunk bármilyen tavasszal, húsvéttal kapcsolatos SAJÁT fotót vagy SAJÁT szerkesztett képet. Mire vársz?:)    *****    LETTERSTOME -> ÚJ OLDAL - LEVELEK MAGAMNAK - ÚJ OLDAL <- LETTERSTOME    *****    Képszerkesztõ verseny. 1.helyezés 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit. Gyere és NYERJ! :)    *****    Néha a legrosszabb befejezések egyáltalán nem is befejezések. - Silhouette FRPG    *****    STAR STABLE - Kattints ha érdekel vagy te is játszol! { Játékkal kapcsolatos Extra tartalmak várhatóak a héten! }    *****    Március 11-15 között minden nap újabb játék vár rád! Vegyél részt minden nap vagy ahogy az idõd engedi és NYERJ! :)    *****    Elvihetõ kinézetek, PNG képek, fejlécek, háttérképek, patternek, textúrák és segédletek. creative-forest.gportal.hu    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Tavaszi képszerkesztõ verseny - A fõnyeremény 60 kredit, 2.helyezés 30 kredit, 3.helyezés 20 kredit - Jelentkezz te is!    *****    Érdekel az Euróvíziós Dalfesztivál? Ha igen, gyere és nézz be hozzám. Ismerd meg a fellépõket és a múltat sem feledjük.