Menü
 
Óra
 
Misszióink

Encs 

Homrogd

Felsővadász-Gadna (feltöltés alatt)

Felsőregmec (feltöltés alatt)

Miskolc (feltöltés alatt)

Ózd(feltöltés alatt)

Rakaca

Rakacaszend

Sajópetri

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kereső

Cigany-misszio www
 
 
Hírek
Hírek : Kétnapos búcsú és cigány előtalálkozó Rakacán

Kétnapos búcsú és cigány előtalálkozó Rakacán


A rakacai templom a környék legnagyobb és egyik legszebb temploma. Ezt a templomot már több Pápa is részesítette teljes búcsúban, mert a környék legnagyobb búcsújáró helye volt. A helyi lakosok őseik hagyományát követték, amikor újból két napos búcsút szerveztek, összehangolva a cigánymissziós bizottság által szervezett „előtalálkozóval”, mely a szeptemberi cigánybúcsúra hangolta a résztvevőket.

A program a régi gyakorlat szerint a szombat délelőtti gyóntatással és Szent Liturgiával kezdődött, melyre azért volt szükség, hogy a búcsúra hazaérkező leszármazottak és a helyi lakosok is a szentgyónásban megtisztulva tudjanak ünnepelni. Ennek végén most „tömeges” keresztelést is végeztek.

Délután Püspöki nagyvecsernyét végeztek lítiával.  A zsolozsma végén Atanáz Püspök atya hátára vette  Mária halotti leplét, és kezdetét vette a körmenet. A közel egy órás körmenet után ősi szokás szerint a hősök kápolnájában helyezték el a leplet.

A program a falu újonnan készült színpadán folytatódott a balajti cursillósok énekével és tanúságtételével. Egyszerű cigány emberek ők, akik a hit megtalálása által kegyelmi életet élnek már. Erről tettek hiteles tanúságot a színpad körül összesereglett, közel háromszáz embernek.

Műsoruk végén Atanáz Püspök atya tartott katekézist, de előtte bemutatta Polgári Bence atyát, akit parókusnak nevezett ki Rakacára.

Az estét a homrogdi egyházközség cigánykórusa folytatta. Először a gyerekek, majd a felnőttek énekeltek. Az istendicsőítést az énekükben profi szintre emelték. Érezhető volt rajtuk az összeszokottság, az egymás iránti szeretet és tolerancia. Mindenki csak csodálkozott, hogy az egyszerű homrogdi cigányemberek mire képesek. Persze nagy munka áll már mögöttük, mert november óta heti 2-3 alkalommal is próbáltak. Az énekszámok között Juhász Géza atya beszélt a hitről, annak megtalálásáról. Este tíz órakor a templomba mentek a hívek a virrasztásra. Elénekelték a Parakliszt Makkai László atya vezetésével, aki az evangélium felolvasása után arról beszélt, hogy  sokféleképpen lehet élni, de csak egyféleképpen érdemes: az Isten áldásával. Ezután gyertyás körmenetre indultak a templom körül, a körmeneti evangéliumok olvasásával. Ennek végén a templom előtti kőkeresztnél halotti megemlékezést végeztek az összes elhunytért. 

A reggeli püspöki utrenye keretében visszahozták Mária halotti leplét a hősök kápolnájából a templomba, és a hagyomány szerint a templomhajó Mária-oltárán helyezték el. Az utrenye után kezdődött a búcsúi Szent Liturgia, melyen Püspök atya prédikált.  A liturgia végén Atanáz püspök atya bejelentette, hogy egy elnyert pályázat lehetővé teszi a Rakacai templom felújítását.

 
Pályázatok

EFOP-1.3.7-17-2017-00253"Értékünk a közösségünk"

A szerződött támogatás összege: 47.934.400 Ft. A támogatás mértéke: 100 %. A a projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. 08. 31.

 

 
Ajánlott oldalak

Görögkatolikus Metropólia

KRSZH

gorogkatolikuskoli.hu

VAtikáni Rádió

Magyar Kurir

ciganypasztoracio.hu

 
GALÉRIA
 
Eseménynaptár
 

Laza autós túrák, túratervek: LATURA.... Látogass el a honlapomra és keress rajta szabadidõs programokat!    *****    Kérlek támogasd az ADVENTI rendezvényt. EKE bakszámlaszám: 11731025-20001405-00000000 /OTP Bank/. Hátrányos helyzetû....    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? www.kiftit.gportal.hu Életmód, egészség, fitnesz..www.kitfit.gp.hu    *****    Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...