Menü
 
Óra
 
Misszióink

Encs 

Homrogd

Felsővadász-Gadna (feltöltés alatt)

Felsőregmec (feltöltés alatt)

Miskolc (feltöltés alatt)

Ózd(feltöltés alatt)

Rakaca

Rakacaszend

Sajópetri

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Kereső

Cigany-misszio www
 
 
Hírek
Hírek : Légy Példa” KRSZH Konferencia Budapesten

Légy Példa” KRSZH Konferencia Budapesten

A Miskolci Görögkatolikus Cigány Szakkollégium hallgatói és munkatársai 2014. május 10-11-én lehetőséget kaptak arra, hogy Budapestre utazzanak, és részt vegyenek az évente megrendezésre kerülő Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat konferenciáján.


A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság, a Polgári Magyarországért Alapítvány és a Hanns Seidel Alapítvány támogatásával valósulhatott meg.

 találkozó a „Légy példa” - Váljunk követhetővé! címet kapta, amely sokakban indított el mély gondolatokat a cigánypasztoráció és a felzárkózás témakörében a szombat délelőtt felszólaló vendégek közül. Elsőként Balog Zoltán miniszter úr köszöntötte a résztvevőket, és kifejtette véleményét a példákról és példaképekről. Meglátása szerint a cigány fiatalok feladata, hogy saját útjukat megtalálva váljanak példaképpé környezetük számára, nem az, hogy hamis vagy elérhetetlen ideálokat kövessenek. Úgy vélte mindehhez egyetlen dologra van szükség: azt kell tennünk, ami a feladatunk, a hivatásunk, és ha mindezt jól tesszük, hiteles példái leszünk a mai modern, immár felzárkózott cigány társadalomnak.

Őt követte Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat elnöke, aki azt kérte, a fiatalok igyekezzenek jelen lenni minél több rossz helyzetű, kilátástalanságban élő közösségben, hogy a hétköznapi emberek számára is kézzel fogható, érzékelhető legyen a tanulás nyújtotta kitörési lehetőség, mely rajtuk megmutatkozik. Beszéde után Dr. Kovács Zoltán, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, illetve Dr. Martin Axmann, a Hanns Siedel Alapítvány igazgatójának köszöntője következett. A délutáni órákban hallhattuk továbbá a hálózatot fenntartó egyházak képviselőinek köszöntő beszédeit, amelyek a „Közösségi és személyes példaadás” címet viselték. Beszédet mondott Dr. Orosz Atanáz a Miskolci Apostoli Exarchátus püspöke is.

A nap további részében kötetlen programokon vehettek részt a hallgatók és a kísérők, közülük legtöbben a Kossuth téren megtartottminiszterelnöki eskütételt tekintették meg, vagy a belvárost derítették fel egy kisebb séta keretében. Miután mindenki visszatért a Bara Hotel konferenciatermébe, megkezdődtek a kora esti programok. Egy interaktív beszélgetésben vehettünk részt Lázár Melinda bokszolóval ás Pisont István szövetségi edzővel. Élettapasztalataikat megosztották a közönséggel, szó esett a sportról, mint kitörési és önmegvalósítási lehetőségről, az ott történő példává válásról, az évek során megtapasztalt, származásból adódó diszkriminációról. Az esti hangulatot a Szentandrássy Istvánnal, Kossuth díjas festőművészünkkel folytatott kötetlen és közvetlen eszmecsere alapozta meg. A konferenciateremben körben ülve hallgathattuk a rendkívül emberi, ugyanakkor érzékelhetően művészi lelkületű festő és tanítványa beszélgetését, szabadon tehettük fel kérdéseinket, amikre készséggel válaszoltak. A napot a Romengo zenekar koncertje és tánctanítása zárta le, ahol mindenki feloldódhatott, az egyes szakkollégiumok hallgatói megismerhették egymás, újra felszínre hozhatták a korábban megkötött barátságokat.

A vasárnap reggel egy áhítattal indult, ahol ismét előkerült a példaképek kérdése. Ezt követően egy személyes beszélgetést folytathattak a diákok Balog Zoltán miniszter úrral, aki minden kérdésre őszintén, és igen nyíltan válaszolt. A KRSZH konferencia hivatalos része egy rövid elköszönő műsorral, ajándékozással és miniszteri kézfogással zárult. A nap további részében az immár másodjára megrendezett Cigánykerék - Roma Értékek Kulturális Fesztivál. Sokszínű program várta az érdeklődőket és a hallgatókat: találkozhattunk festőművészekkel, zenészekkel, hegedűkészítő mesterekkel, csodálatos roma néptáncot láthattunk, melyet természetesen népzene is kísért, megismerhettük a népi viseleteket, ékszereket. Az este folyamán megkezdődött a gála, melyen ismét Balog Zoltán miniszter úr tartotta a nyitóbeszédet. Őt követte a 100 tagú cigányzenekar, akik szívszaggatóan gyönyörű dallamokkal örvendeztettek meg minket. Utánuk a Somnakaj roma etnoballadából hallhattunk pár részletet, végezetül Lajkó Félix és zenekara örvendeztette meg a vendégeket.

A hétvége nagyszerűen telt, mind új inspirációval, ötletekkel, érzelmekkel és tervekkel térhettünk haza, mindemellett nagyszerű barátságokra, új kapcsolatokra tehettünk szert, és azzal a tudattal gazdagodhattunk, hogy mi adjuk a példát környezetünk számára, így tehát példamutató életet kell élnünk a magunk útját járva.

Köszönettel tartozunk az Emberi Erőforrások Minisztériumának, a Felzárkózásért Felelős Államtitkárságnak és a Hanns Siedel Alapítványnak a lehetőségért, valamit minden kedves résztvevőnek, akik jelenlétükkel hozzájárultak a konferencia sikeréhez!

 
Pályázatok

EFOP-1.3.7-17-2017-00253"Értékünk a közösségünk"

A szerződött támogatás összege: 47.934.400 Ft. A támogatás mértéke: 100 %. A a projekt tervezett befejezési dátuma: 2021. 08. 31.

 

 
Ajánlott oldalak

Görögkatolikus Metropólia

KRSZH

gorogkatolikuskoli.hu

VAtikáni Rádió

Magyar Kurir

ciganypasztoracio.hu

 
GALÉRIA
 
Eseménynaptár
 

Laza autós túrák, túratervek: LATURA.... Látogass el a honlapomra és keress rajta szabadidõs programokat!    *****    Kérlek támogasd az ADVENTI rendezvényt. EKE bakszámlaszám: 11731025-20001405-00000000 /OTP Bank/. Hátrányos helyzetû....    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? www.kiftit.gportal.hu Életmód, egészség, fitnesz..www.kitfit.gp.hu    *****    Nyereményjáték!!! Az elsõ 20 hirdetõ fejenként 30 kreditet kap ajándékba!!! Hirdess és nyerj! :)    *****    Csatlakozz te is az Airsoft Csapatunkba!!!!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    Szereted a pirozást? Itt a helyed! Minden, ami tûzijátékkal kapcsolatos!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, mindenkinek érdemes belenézni. Tõlem nagyon részletes sors és személyiség analízist kaphatsz!    *****    Születési horoszkóp,elõrejelzés, biotérkép, Jónás féle fogamzási képlet, baba horoszkóp és még sok lehetõség.Kattints!    *****    Érdekel az egészséges életmód, mozgás és táplálkozás? A Kit Fit oldal megnyitotta kapuit. Életmód, egészség, fitnesz....    *****    Sok olvasmány, érdekes ezoterikus anyagok és asztrológiai megrendelések, diplomás asztrológustól! Keress meg és válassz!    *****    Ne feledd,nemsokára itt a Karácsony és egy születési horoszkóp,nagyon kedves ajándék,lepd meg szeretteid, örülni fognak!    *****    Ünnepi minijátékkal készültünk, a határidõ rövid, nézz be mielõbb és küldd be a megoldást! :)    *****    My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim - My Little Pony - Én Kicsi Pónim    *****    Számodra mi az, ami átadja az õszi hangulatot? Készíts õszi fotókat, küldd be és nyerj! :)    *****    WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU WBR.GPORTAL.HU    *****    Rendeld meg,születési horoszkópodat 3 év ajándék elõrejelzéssel,biotérképed,párkapcsolati elemzésed.Várlak az oldalamon!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Szeptember 17. - 22. ig minden megrendelés, csak a felébe kerül! Érdemes élni ezzel a lehetõséggel. Várlak az oldalon!!!    *****    Új regényem, olvasóit keresi. Kérlek gyere és olvass bele. Egy Fantasy világ, melyben két harcos a békéért harcol...